måndag 1 oktober 2012

Chilli inlagd på djursjukhuset och usel lydnadstävling igår

I morse började Chilli hulka och må dåligt och i förmiddags i skogen kräktes hon upp en barnstrumpa. Puh, tänkte jag, skönt att den kom upp. Hon fortsatte dock att må illa och kräkas. Riset jag kokade till henne på lunchen kom upp igen. Nu på kvällen var det ingen bättring, hon hade uppenbart ont i magen och gick och krummade och ville inte äta. Magen kändes hård och som om hon hade klump på vänster sida. Skulle vi åka in på jourtid tid till djursjukhuset. Jag ringde min klippa veterinär Tove och rådfrågade. Solklart fall med de symptom vi beskrev att vi borde åka in. Stor risk att det sitter mer och orsakar stopp. Vi ringde Valla djursjukhus här i Linköping. En enda veterinär som jobbar jour och hon var just i färd och skulle operera en annan hund som svalt en strumpa. Vi hänvisades till Jönköping! Ska vi åka eller vågar man vänta? Ringde dit i alla fall och deras rekommendation var att komma. Sagt och gjort, Johan satte sig i bilen och åkte ner. De röntgade direkt och såg att det satt ytterligare en strumpa men också mer, troligen benbitar eller något. Ingen tvekan utan operation på en gång och nu får hon vara kvar till onsdag för observation efter operationen. Skönt att vi åkte och det känns bra att de opererar en hund som visserligen var ganska så tagen, men ännu inte i allt för dåligt skick. Nu håller vi tummarna för lilla tjejen att ingreppet går bra!

Nu till gårdagens lydnadstävling. Fullständig katastrof med en helt ofokuserad hund som var väldigt störd av publik och allt annat. Flera nollor i protokollet och massor av dubbelkommandon och allmänt tråkigt... Det kändes ändå helt ok när vi värmde upp... Bra träningskompisar som tröstade efteråt och analyserade. Vi var överens om att hon inte helt varit sig själv de senaste två-tre veckorna på lydnadsplan. Könsmognadsfas och rörigt i huvudet? Hon är dryga 13 månader och det känns rimligt att vi kommit in i en "svacka". Tråkigt bara att komma på tävling och prestera så dåligt.
Måndagsträning idag och ny strategi. Vi lämnar tävlingskommendering därhän för någon månad. Träna kontakt och bara uppdelade moment med inga större krav under ALLA träningspass. Släppa "tragglande" och idag började vi så smått känna på momentet frammåtsändande i stället. Kul inlärning, uppdelad med mkt positiv belöning och inga krav. Nöjd med dagens träning både jag och Polka (kändes det som i alla fall)!

1 kommentar:

Anonym sa...

Skönt att Chilli mår bättre och bara att bryta ihop och komma igen med träning och tävling. Tror din analys och lösning är helt rätt. Säger en med erfarenhet av hund där det ibland varit si och så med koncentrationen. Nu, vid 10 års ålder, är dock det inga problem, 100 % fokus på mat och vila ;)

/Louise